„Să fie pădure”. Voluntarii Hai Moldova au plantat 2000 de copaci în comuna Boșcana

noiembrie 8, 2021

Aproape 300 de voluntari au plantat 2000 de copaci și au strâns 50 de saci cu gunoi. Pe 6 noiembrie AO Hai Moldova prin intermediul proiectului „Million Trees Moldova” în parteneriat cu Fundația Medpark au organizat o activitate de plantare în comuna Boșcana, pe un deal din satul Mărdăreuca.

Potrivit organizatorilor prin acest proiect de împădurire și-au propus să reabiliteze terenul degradat, să stabilizeze solul, să contribuie la sporirea biodiversității, să aducă valoare satului și locuitorilor prin crearea unei zone verzi.

„Toți copacii sunt plantați după cele mai bune practici, ca aceștia să se prindă. Pe parcursul a trei ani noi vom monitoriza această plantare, vom înlocui copacii care nu s-au prins, vom cosi iarba primprejurul copacilor și îi vom uda”, afirmă coordonatoarea proiectului, Nadejda Cebotari.

În cadrul activității au fost plantate următoarele specii de copaci: salcâm, arțar, ulm, nuc, măcieș. Gropile au fost făcute din timp cu tractorul, copacii mocirliți și udați din abundență cu 3 cisterne de apă.

„Speciile de arbori au fost alese împreună cu un expert silvic, după ce acesta a făcut o analiză a solului, acestea sunt speciile cele mai potrivite pentru acest tip de teren”, a adăugat coordonatoarea proiectului, Nadejda Cebotari.

Primărița comunei Boșcana, Svetlana Racul ne-a mărturisit că din cauza că anul acesta a plouat puțin, pământul este foarte tare și că gropile au fost pregătite cu tractorul:

„Prin intermediul acestui proiect de împădurire vom contribuie la crearea unei zone verzi, unei zone de odihnă. Tot ce facem e în beneficiul oamenilor. Am rămas cu niște impresii de nedescris, pentru că foarte multă lume s-a adunat astăzi la plantarea arborilor. Am plantat 2000 de copaci, și am rămas mirată că așa rapid am finalizat. Dar pe viitor, ne propunem ca tot acest deal degradabil să-l împădurim. Astăzi în jur la 3 hectare s-au împădurit „.

Locuitorii satului spun că sunt bucuroși să contribuie la înverzirea satului.

„Pentru mine această plantare este foarte importantă, deoarece ajută să avem un aer mai curat, să diminuăm procesele de eroziune a solului. În primul rând o să avem un loc frumos în Mardăreuca”, este de părere Mădălina Gulereanu, reprezentanta Patrula ECO Boșcana.

Tatiana Leșan o altă locuitoare a comunei Boșcana spune că la plantare a venit cu nepotul:

„Am rămas cu niște impresii memorabile, mulțumim organizatorilor, primăriei. Astăzi la plantare am venit pentru viitorul nepoților și a generațiilor viitoare”.

La evenimentul de plantare au fost atât localnicii comunei cât și angajații Medpark.

„Astăzi am venit cu colectivul la plantare, să lăsăm o amprentă pe acest Pământ, să plantăm arbori și să primim plăcere, o doză de bună dispoziție”, menționează Irina Arhan, angajat Medpark:

Daniel Sanca, este un tânăr voluntar ce aspiră pentru un viitor mai frumos pentru satul natal:

„Am venit la această plantare ca satul nostru să fie cât mai verde și cât mai curat. Pădurile sunt o sursă de energie pentru Pământ!”.

Inițiată în 2017, Million Trees Moldova este o platformă națională de colaborare între organizații, instituții și companii, care împreună și-au propus să planteze un milion de copaci în Republica Moldova.

Inițiativa este îndreptată spre soluționarea și preîntâmpinarea problemelor acute de mediu ca: eroziunea solului, alunecările de teren și deșertificarea, lipsa perdelelor forestiere pentru protecția râurilor, terenurilor agricole cât și localităților rurale de vânturi. De asemenea, se plantează la instituțiile de învățământ și a altor instituții din localități rurale și urbane.

Amintim că în această toamnă, AO Hai Moldova prin intermediul proiectului „Million Trees Moldova” își propune să planteze 5 pădurii în raioanele din centrul țării și peste 25.000 copaci.