Plantările nu sunt doar despre copaci, dar despre OAMENI și comunități!

decembrie 5, 2021

Pe 4 decembrie, peste 100 de voluntari au plantat mai mult de 2000 de copaci, într-un loc deosebit de pitoresc, în jurul izvorului de la Pocrișeni, în lunca râului Răut. s. Jevreni, r. Criuleni.

Împreună cu oamenii harnici din Jevreni, echipa McDonald’s, membrii Patrula ECO Jevreni, profesorii și directorul Gimnaziului din localitate, echipa IPM Criuleni, am plantat cu grijă mai multe specii de copaci, printre care: stejar roșu, tei, ulm, arțar, frasin, plop, arbuști. Speciile au fost selectate împreună cu un expert silvic.

Copacii vor fi îngrijiți și monitorizați timp de 3 ani, până la reușita finală a acestora. Puieții vor fi udați pe timp de vară, va fi cosită iarba din jurul acestora, iar copacii care nu s-au prins vor fi înlocuiți. Terenul împădurit va fi protejat prin îngrădirea cu un gard temporar.

Prin acest proiect de împădurire ne-am propus să reabilităm terenul, să creăm o fâșie de protecție forestieră pentru izvor, dar și să creăm o zonă de agrement pentru localnici și turiști.

Deși erau prognozate ninsori și înghețuri, am avut parte de un timp minunat cu mult soare.

Împărtășim cu voi opiniile participanților care au fost astăzi la plantare:

Irina-Cezara Iova, asistent marketing McDonald’s:
„Prin această acțiune de plantare, compania McDonald’s își menține promisiunea de a fi alături de comunitate, suntem mândri pentru că putem juca un rol important în inițiative media ale partenerilor noștri, care corespund angajamentelor globale ale companiei McDonald’s.
Ne dorim de asemenea să sensibilizăm populația asupra problemelor de protecție și îmbunătățirea mediului și îndemnăm pe toți să contribuie la protejarea și îmbunătățirea acestora prin propria contribuție. Planeta merită și trebuie protejată, compania McDonald’s își asumă în continuare angajamentul de a întreprinde acțiuni de protejare a mediului.”

Igor Rotari, Primarul satului Jevreni:
„Această acțiune de plantare este pentru viitoarele generații. A planta un arbore este o acțiune foarte bună. Se spune că omul trebuie să planteze un copac, să construiască o casă, să întemeieze o familie și să sape o fântână. Noi suntem foarte bucuroși, suntem la a doua acțiune de genul acesta. Mulțumim organizatorilor, mulțumim McDonald’s. Sperăm ca să nu ne oprim aici și la anul să continuăm să împădurim Jevreniul.”

Corina Ursu, directorul Gimnaziului „Mihai Eminescu” din satul Jevreni:
„Pentru locuitorii satului Jevreni, consider că merită să plantăm copacii, pentru că într-adevăr sunt foarte multe păduri tăiate și aici în genere nu prea văd păduri. Așa că este o faptă foarte importantă ca să venim cu toții și să contribuim la plantare, indiferent la noi sau în altă parte, până la urmă totul e pentru binele omenirii, pentru viitorul oamenilor!”.

Ghenadie Cazacu, consilier raionul Criuleni:
„Pentru astăzi meteorologii au transmis viscol, ninsoare, dar când cineva Atotputernicul a aflat că Hai Moldova plantează, și mai ales la Jevreni a spus „se amână”, soare să fie!”.

Daniela Darii, reprezentantă Patrula ECO Jevreni, a venit cu un mesaj către toți tinerii, de a se implica în acțiuni de plantare:
„Republica Moldova acum se află într-o perioadă cam dificilă, și pădurile sunt foarte afectate, și eu îndemn tinerii de la mic la mare să se implice, să protejeze natura”.

Cristi Decuseară, băștinaș din satul Jevreni, este eroul plantării noastre de la Jevreni, deoarece pe lângă faptul că a plantat copaci, a ajutat pe restul participanților să ducă gălețile cu apă, s-a mobilizat și a strâns câțiva saci de deșeuri din apropierea izvorului:
„Îmi place foarte mult natura, și astăzi am hotărât să particip la această acțiune de plantare, deoarece îmi pasă de satul natal și aș vrea ca peste ani să vin la izvor și să admir această pădure”.

Elena Victorov, băștinașă satul Jevreni:
„Noi astăzi am venit împreună cu toată familia și suntem foarte bucuroși că s-a organizat plantarea aici, anume în acest loc, de aceea că izvorul pentru noi e foarte important și ne stăruim tot timpul să-l menținem într-o curățenie. Pentru ca pe viitor, copii noștri să vină și să admire acest loc pitoresc”.

Acest proiect de împădurire a fost realizat la inițiativa și cu susținerea financiară a companiei McDonald’s Moldova, iar această pădure îi va purta numele – Pădurea McDonald’s. Avem plăcerea și bucuria să demonstrăm că în țara noastră sunt mulți oameni buni care trec la fapte concrete, oameni pe care avem onoarea să-i reunim în acest proiect. Mulțumim mult pentru acest proiect frumos!

De asemenea, mulțumim pentru susținere și implicare APL Jevreni și dl Primar Igor Rotari, Director Gimnaziul “Mihai Eminescu” Dna Corina Ursu, Patrula ECO Jevreni și nu în ultimul rând echipei Inspecția pentru Protecția Mediului Criuleni, d-lui Ion Guzun în special pentru munca de protecție și instruiri.

Acest proiect este parte din campania națională de împădurire Million Trees Moldova, realizată de A. O. Hai Moldova.

Să fie Pădure! Mulțumim McDonald’s!