Participarea la Seminarul Internațional de Reabilitare a Peisajului Forestier 2018

octombrie 4, 2018

În luna iunie 2018, am avut ocazia de a visita Statele Unite ale Americii, pentru a participa la Seminarul internațional dedicat restaurării peisajului forestier(International Seminar on Forest Landscape Restauration). Am ajuns în diferite păduri naționale unde am descoperit oamenii care lucrează în teren, nu doar cu natura ci şi cu alţi oameni interesaţi de acelaşi loc şi de lucrările de restaurare şi reabilitare a naturii şi a comunității.

Călătoria noastră a inceput în Portland, unde am cunoscut echipa de organizatori de la Serviciul Forestier (US Forest Service) şi participanții seminarului din Angola, Mozambique, Indonezia, Uzbekistan, Cambodia, Ecuador, Peru, Togo, Tanzania, Georgia, Zimbabwe, Vietnam, Zambia, Malawi, Lebanon, Haiti, Philippine şi Iordan.
La o margine de Portland, la Hoyt Arboretum, am facut cunoştinţă şi cu speciile de conifere care sunt native (şi mai puțin) nordului coastei de west, într-un dendrariu local dedicat coniferelor în mod special.
Ne-a ghidat Ken, care predă lecții de botanică şcolarilor şi desfăşoară excursii pentru turişti, deja de 6 ani, absolut voluntar.

Tot în Portland am putut vizita una din cele mai mari păduri urbane din SUA. Forest Park se intinde pe vreo 13 km şi ocupă peste 2090 ha. Datorită faptului că în anii 70’ administrația oraşului împreună cu oamenii au decis limitile urbanizării în favoarea spațiilor verzi, astăzi urmărim evoluția acestor bijuterii, tot cu ajutorul unor voluntari din sectorul non profit.
Curent, în pădure pot fi observate peste 112 feluri de păsări din cele peste 110km de drumuri şi cărări pentru hiking.

Apoi au început călătoriile noastre prin Oregon, unde am a avut ocazia să vizităm râul Metolius River și comunitatea Friends Of Metolius (Prietenii „râului” Metolius). Am rămas mască când am văzut o astfel de frumusețe, care după cum pare, e ruptă din povești. Nu era așa mereu iar situația de față se datorează colaborării dintre comunitate și U.S. Forest Service, relația cărora s-a început, cum credeți unde? în instanța de judecată.️
Oamenii locului deveneau membrii ai asociației obștești pentru a contribui la grupul de lucru care avea ca scop protecția peisajului și râului de la explorări forestiere.
Într-un final, datorită principiului participativ, a învins prietenia și astăzi deciziile referitoare la proiectele din zonă, sunt luate împreună cu oamenii care au ales să locuiască acolo.

Tot în vecinătate am vizitat și un alt râu, lângă Three Sisters (Oregon), unde pentru mii de ani locuiau nativii americani. Râul era plin de cascade și pește iar din momentul venirii europenilor, au apărut stații de pompare pentru irigare și ulterior dambe pentru electricitate. Cu timpul râul a devenit un pârâiași gol care se usca pe timp de vară.
Datorită colaborării comunitare, astăzi „râul pierdut” a fost găsit iar cu debitul apei a apărut și peștele, pentru care mereu se fac habitate „identice naturale” de către specialiștii care coordonează proiectul de restaurare a râului. De asemenea, toți doritorii acum pot parcurge diferite cărări din rezervație, pentru a admira frumusețea și veșnicia peisajelor muntoase și forestiere.️ Tot acolo, am observat câteva metode de prentâmpinare a dezastrelor de acest gen. Poate suna incredibil dar echipe compuse din pompieri, ingineri forestieri, biologi și alți specialiști, manageriază mici incendii exact pentru a prentâmpina dezastrele, cu care de altfel și ei s-au confruntat. Astfel, incendiu ca factor perturbator este esențial pentru climaxul zonal din Oregon și este readus de la o perioadă la alta ca un fenomen care s-a întâmplat acolo de-a lungul istoriei, curâțând masa vegetală care servește principalul „petrol” al incendiilor forestiere masive.

De asemenea în cadrul seminarului, am vizitat și un centru de colectare și extragere a semințelor plantelor native, din cele 2 existene în țară. Am rămas surprinși de atitudinea statului față de restaurarea și păstrarea ecosistemelor doar cu ajutorul plantelor native.
Astfel, genetica locală ocupă un rol major pentru ca orice lucrări de restaurare a peisajului să aibă un impact cât se poate de benefic, pe un termen cât de lung posibil.
În aceste și în alte multe locuri am văzut cum sunt gestionate pădurile din SUA cât și proiectele de ameliorare ale peisajelor forestiere. Timp de trei săptămâni, alături de alți oameni din 18 țări din întreaga lume, am descoperit noi metode de abordare, planificare, implimitare și însoțire a proiectelor de ameliorare a peisajelor forestiere. Prin dialog am aflat cum putem implica comunitățile și ceilalți stackeholderi dar și cu ajutorul comunicării ne-am inspirat reciproc. Acum, urmează să așteptăm rezultatele…