Pădurea MAIB, 3800 de copaci au fost plantați în comuna Cruzești

noiembrie 16, 2021

Pentru prima oară în istoria comunei Cruzești, a fost plantată o pădure. Peste 230 de oameni au plantat 3800 de copaci pe un teren de un hectar și jumătate.

 

Copacii au fost plantați pe un deal care este degradat și lăsat în paragină de mulți ani. În cadrul acțiunii de plantare au fost plantate următoarele specii de arbori: stejar roșu, ulm, arțar, corn, frasin, salcâm, arbuști. Aici, în câțiva ani se va înălța o pădure de toată frumusețea, care va contribui la stabilizarea solului, va funcționa ca o fâșie de protecție a terenurilor agricole, precum și va aduce valoare satului.

Împărtășim cu voi opiniile participanților care au plantat la plantare, care pe noi ne bucură mult:

Stela Recean, vicepreședintele MAIB:

,,De fapt, vreau să zic că banca ca o instituție de o responsabilitate socială, des ne alăturăm inițiativelor care aduc folos societății. Dar în cazul dat, am înțeles că terenul e degradat şi ceea ce am plantat astăzi va stopa procesul de eroziune, va fi un beneficiu pentru viitoarele generații. Dar este și un eveniment pentru noi ca echipă, ne-am adunat astăzi, pentru a schimba gânduri bune, energia şi sper că acestor copaci le-am oferit aceași energie.

Acest eveniment a adus atâta căldură în sufletele noastre cât și în sufletele localnilor care o să vină peste mulți ani și se vor bucura de această pădure, pe care am plantatat-o în logo-ul băncii noastre”.

Violeta Crudu, primărița comunei Cruzești, ne-a mărturisit că mai au încă două terenuri degradate, care sunt votate prin decizia consiliului pentru a fi împădurite. De aceea cine dorește să mai creeze o pădure în comuna Cruzești, sunt la dispoziția acestora.

,,Acest eveniment pe care îl desfășurăm astăzi cu A.O. „Hai Moldova” este unic pentru localitatea noastră, deoarece comuna Cruzești din care fac parte cele două localități Cruzești şi Ceroborta nu a avut niciodată pădure. Iată astăzi asistăm la crearea unei păduri adevărate. Să de-a Domnului să ploaie și să prindă acești copăcei și să vină aici copii şi nepoții noștri când vor crește copacii mari. Mulțumim în primul rând Hai Moldova, mulțumim MAIB, că ați selectat localitatea noastră”.

Igor Zaporojanu, localnic din comuna Cruzești:

,,Este un eveniment foarte frumos organizat de cei de la Hai Moldova. Plantăm copaci pe o porțiune degradată. Este un plus foarte mare pentru localitatea noastră, deoarece încă nu s-au făcut plantări de asemenea dimensiuni şi sperăm ca peste câțiva ani să avem o pădure frumoasă, bine îngrijită ce va aduce plus valoare localității noastre şi să bucure pe toți localnicii”.

Ecaterina Mocanu, angajat MAIB a venit cu fiul la plantare:

,,Este așa un proverb: ,,Cât trăim pe acest pământ, trebuie să plantăm un copac, să construim o casă și să avem urmași”, ca să avem urmași, avem, dar aceștia sunt primii copaci pentru copii, pentru planetă, pentru viitor. Noi sperăm ca terra noastră să înverzească, să fie ocrotită şi să i-a exemplu că trebuie să protejăm ceea ce avem, anume natura. Evenimentul de astăzi e ceva wow, foarte frumos, nemaipomenit, MAIB la înălțime ca deobicei”.

Oleg Mola, unul din participanți la acțiunea de plantare:

,,Desigur că pentru natură e foarte binevenită această plantare. Acum Republica Moldova se confruntă cu o problemă a defrișării pădurilor și asemenea acțiuni sunt foarte benefice”.

Elena Solomon, locuitoarea satului Ceroborta:

,,Am venit la această plantare, deoarece în apropiere este satul meu de baștină, Ceroborta. Când am auzit de acest eveniment de plantare, am hotărât din prima că o să particip, am venit cu sătenii, vecinii, pentru un mediu mai curat și mai verde. Şi sper ca pe parcursul anilor să ne bucure, să avem unde să stăm la umbra copacilor”.

Vladimir Jorja, persoană responsabilă de realizarea gropilor:

,,A fost greu să facem gropile, deoarece solul a fost foarte tare, e în pârloagă, nu a fost umezeală, nu a plouat a fost foarte greu. Sper că acum datorită acestei plantări, vom stopa procesele de eroziune și de alunecare de teren și ne vom bucura de un mediu curat”.

Când vor da primele înghețuri o să plantăm și câteva sute de pini pe perimetrul logo-ului MAIB.

Vă mulțumim echipa Moldova Agroindbank pentru inițiativa voastră frumoasă și pentru colaborare fructuoasă!

Mulțumim pentru suport Primăria Comunei Cruzești, doamnei Primar Violeta Crudu pentru mobilizarea cetățenilor.

Cum poți să ne ajuți?

Am primit foarte multe solicitări de copaci din diferite localități și am dori mult să reușim să aprovizionăm cu material săditor toți doritorii. Vom fi bucuroși de orice susținere financiară pentru procurarea puieților. Puteți face o donație directă în contul Asociației Obștești Hai Moldova, mai multe detalii aici: https://www.haimoldova.md/million-trees-moldova.

Dacă doriți să faceți o donație ca și persoană juridică, scrieți-ne un e-mail la [email protected], sau contactați-ne la nr de telefon: 060268739.

Datorită și cu ajutorul vostru, visul nostru comun de a planta un milion de copaci este tot mai aproape! Împreună plantăm, creștem și îngrijim păduri în Moldova!