Campania „Sădim Oxigen”: 5000 de copaci plantați după ecologizarea unei gunoiști ilegale din comuna Băcioi

noiembrie 15, 2023

Pe 11 noiembrie, am desfășurat cea de a treia ediție a campaniei „Sădim Oxigen” în cadrul căreia am realizat cu succes ultima etapă a proiectului de închidere a unui depozit ilegal de deșeuri din comuna Băcioi.

Peste 300 de voluntari din echipa Kaufland, elevi ai Liceului Teoretic “Grigore Vieru”, Centrul de Tineret “Bacis“ și locuitorii comunei Băcioi au plantat 5000 de puieți pe terenul curățit de deșeuri, conform celor mai bune practici și tehnologii de protecție a mediului. Prin aceste acțiuni terenul a fost redat în circuitul natural prin împădurire.

Fosta gunoiște se afla în imediata apropiere a Aeroportului Chișinău și, pe lângă aspectul inestetic, reprezenta un risc pentru siguranța zborurilor din cauza păsărilor care se adunau în acea zonă. Fiind la doar câteva sute de metri de casele de locuit, efectele negative majore generate de existența unei gunoiști, precum poluarea solului, a apei și a aerului, riscuri de accidente și mirosul neplăcut, contribuiau și devalorizarea terenurilor din vecinătate.

În prezent, comuna Băcioi dispune de un sistem de gestionare a deșeurilor, care include colectarea selectivă, iar cetățenii sunt încurajați să se aboneze la acest serviciu pentru a menține curățenia în localitate. Depozitarea ilegală a deșeurilor este sancționată cu o amendă de 10.000 de lei.

Nadejda Cebotari, Președinte al A. O. Hai Moldova, a subliniat: „Suntem încântați că avem oportunitatea de a continua astfel de proiecte cu impact semnificativ în comunitățile din Republica Moldova. Un mediu curat și sănătos asigură o calitate superioară a vieții. Acest proiect nu doar contribuie la îmbunătățirea mediului, ci și la conștientizarea cetățenilor cu privire la gestionarea deșeurilor, o problemă care ne privește pe toți. Mulțumim echipei Kaufland Moldova pentru contribuția valoroasă la un mediu mai curat și mai sănătos în Moldova.”

În paralel cu aceste eforturi, în comuna Băcioi implementăm proiectul de educație ecologică numit Școala ECO, cu sprijinul Kaufland Moldova.

Cristina Aramă, PR manager al Kaufland Moldova, a adăugat: „La Kaufland Moldova, protecția mediului este o preocupare constantă și o parte esențială a acțiunilor noastre de responsabilitate socială corporativă. Campania „Sădim Oxigen” reprezintă mai mult decât o simplă zi de plantare; este un angajament pe termen lung față de comunitatea în care activăm. Suntem conștienți de responsabilitatea noastră față de mediul înconjurător și față de generațiile viitoare. Le mulțumim tuturor pentru implicare.”

Proiectul a fost coordonat împreună cu APL Băcioi și Ocolul Silvic, care vor monitoriza terenul și vor asigura sustenabilitatea proiectului. Copacii plantați vor fi îngrijiți până la reușita finală a acestora. Acest proiect contribuie la îmbunătățirea performanței de mediu a comunității și se aliniază cu strategia de dezvoltare a regiunii.

Primarul comunei Băcioi, Ilie Leahu, a subliniat: „Acest proiect reprezintă un pas important în direcția protejării mediului și se integrează perfect în dezvoltarea comunității noastre. Țin să mulțumesc tuturor persoanelor implicate, în special tinerilor, pentru o zi de muncă productivă, cu dedicare fizică la maxim, precum și angajaților A. O. „Hai Moldova” și Kaufland Moldova pentru buna colaborare.”

Proiectul Sădim Oxigen este realizat de către A. O. Hai Moldova, la inițiativa și cu susținerea financiară a companiei Kaufland Moldova, împreună cu Primăria Comunei Băcioi și Ocolul Silvic.

Acest proiect s-a desfășurat în cadrul campaniei Sădim Oxigen și este o continuare a frumoasei tradiții de împădurire, începută în anul 2017 de către Kaufland Moldova. Protecția mediului este una din direcțiile cheie pentru companie, fapt care se transpune această preocupare în acțiuni concrete de susținere a proiectelor de mediu.

În 2022, a fost ecologizat cu succes un depozit ilegal de deșeuri în Cruzești și au fost plantați 2000 de puieți pe o suprafață de 2 ha.

#KauflandMoldova #sadimoxigen #haimoldova #milliontreesmoldova #ImplicareaFaceDiferenta