15 martie – 15 aprilie, la nivel global, se sărbătorește „Luna Pădurii”

martie 26, 2022

În fiecare an în perioada 15 martie – 15 aprilie, la nivel global, se sărbătorește „Luna Pădurii”, un eveniment ce are rolul de a evidenția rolul pădurii în menținerea echilibrului în natură.

Odată cu lansarea platformei naționale Million Trees Moldova în 2017, ne-am propus să implicăm pe larg comunitatea în plantarea, creșterea și protejarea copacilor din toată țara.

Prin acțiunile noastre contribuim la educarea și conștientizarea cetățenilor asupra importanței copacilor pentru bunăstarea oamenilor și echilibrului ecologic.

În contextul ,,Lunii Pădurii”, vă propunem să urmăriți o listă de beneficii ale copacilor, care poate nu vă sunt cunoscute:

1. Fiecare copac absoarbe dioxizi de carbon, sulf și alte impurități, pentru a curăța aerul și a-l îmbogăți cu oxigen.

2. Fiind filtru pentru aer, copacul purifică și pământul, absorbind substanțele chimice periculoase din sol.

3. Copacii au capacitatea să filtreze apele menajere și substanțele chimice vărsate în râu sau chiar pe carosabil.

4. Copacii absorb zgomotul mașinilor cât și cel provocat de trenuri și avioane, reducând poluarea fonică.

5. Copacii previn și reduc efectele inundațiilor dar și atrag apele freatice și cele de suprafață, cât și absorb precipitațiile abundente.

6. Captând carbonul din aer, copacii îl stochează în crengi și rădăcini pentru al depozita ulterior în sol.

7. Copacii reduc din temperaturile mari cât și din impactul valurilor de căldură, diferența dintre oraș și pădure fiind de 4-5 grade Celsius.

8. Perdelele forestiere acționează ca scut împotriva vânturilor puternice. Astfel oamenii economisesc în jur de 30% din resursele energetice pentru încălzirea casei doar din cauza protecției oferite de copaci.

9. Copacii fixează și previn formele de eroziune a solului. Rădăcinile arborilor întăresc solul, în timp ce frunzele domolesc forța vântului și a ploii.

10. Atât copacii cât și parcurile, dar mai ales pădurile, formează habitatul ecologic pentru multe specii de floră și faună.

Noi, echipa Hai Moldova prin intermediul proiectului Million Trees Moldova ne dorim o conservare durabilă a pădurilor și depunem tot efortul pentru a împăduri Moldova.